Vätskor

EU-regler begränsar mängden tillåten vätska, krämer, geléer och sprayer i handbagaget som tas genom säkerhetskontrollen. Därför är det viktigt att packa rätt.

Undvik vätskor eller förpacka dem väl i incheckat bagage. Undvik glasflaskor och andra skadliga artiklar då detta även kan förstöra andra passagerares bagage om något går sönder. Vätskor som behövs ombord på resan ska vara förpackade i burkar/flaskor som rymmer maximalt en deciliter. Du får ta med så många burkar/flaskor som ryms i en genomskinlig 1-liters plastförpackning. Plastförpackningar finns vid säkerhetskontrollen.

Dessutom får du ta med mediciner, barnmat och vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan. Shoppingen efter säkerhetskontrollen berörs inte. Läs mera om detta på Transportstyrelsens hemsida.

ATT TÄNKA PÅ

För att inte riskera att varor som inhandlats innanför säkerhetskontrollen omhändertas bör du vara medveten om att:

Vätskor kan inhandlas efter säkerhetskontrollen och tas med i handbagaget på resan om avresan sker från en flygplats i Sverige och du inte byter flygplan innan ankomst till din slutdestination

Vid avresa i Sverige och mellanlandning/byte av flygplan sker i ett EU-land kan i vissa fall vätskor inhandlas innanför säkerhetskontrollen och medtas i handbagaget. Se till att butiken försluter påsen väl så att det säkerställs att inte fler behållare kan läggas i påsen i efterhand. Du ska även kunna styrka detta med ett kvitto på inköpet samt att det har skett inom 24 timmar. Kontakta din transit-flygplats för aktuell information och vad som gäller i ditt fall.

Tänk på att reglerna för vätskor i handbagaget vid resa till och från Sverige och andra EU-länder kan förändras. Ta reda på vilka regler för vätskor som gäller för just din resa hos Transportstyrelsen.


\ \