Specialbagage

Föremål som golfbagar, cyklar, surfingbrädor, hanggliders och skidor ska inte checkas in som vanligt bagage. För transport av sådana föremål tas en extra avgift ut per artikel och enkel resväg. När det gäller Nextjets ekonomiska ansvar räknas dessa föremål som bagage i händelse av skada eller förlust. Observera att dessa föremål ska packas separat. Max en artikel per kolli. Plats för specialbagage kan aldrig garanteras.

PRISER

Barnvagn 0 SEK
Hund/katt (i kabinen) 150 SEK
Hund/katt (i lastutrymme) 350 SEK
Pulka 400 SEK
Skidor/snowboard-utrustning (max 15 kg) 350 SEK
Golfbag (max 15 kg) 350 SEK
Cykel 350 SEK
Manuell rullstol 0 SEK
Vapen 225 SEK
Dykutrustning 300 SEK
Fiskespö eller tub för detsamma 0 SEK
Vattenskidor 150 SEK
Surfingbräda Kan ej medtagas
Hangglider 400 SEK
Musikinstrument (för cello eller andra skrymmande intrument vänligen kontakta vårt callenter på 0771 90 00 90) 0 SEK
Longboard 150 SEK
Wakeboard 275 SEK
Avgift deklarering av högre bagagevärde 1000 SEK

 

 

SKID/SNOWBOARD-UTRUSTNING

Ska packas separat och det är endast tillåtet att packa en utrustning per kolli, max 15kg. En utrustning innehåller ett par skidor, ett par stavar alternativt en snowboard. En pjäxbag kan inkluderas i skidpaketet. Skidutrustning måste förbokas* hos Call Center på 0771-90 00 90.

Priset för skidutrustning är 350:-/enkelresa. Betalning sker vid avreseflygplatsen.

 

*Notera att antalet skidbagage som kan medtagas, på en och samma flight, är begränsad varför det inte finns någon garanti för att vi kan komplettera din biljettbokning med en bokning av skid/snowboardutrustning.

Transport av vapen och ammunition är enbart tillåtet som incheckat bagage, under förutsättning att transporten sker i enlighet med reglerna för transport av farligt gods (DGR), att transporten är bokad före avresa och innehållet är deklarerat av passageraren till flygbolaget vid incheckning. Flygtransport av vapen och ammunition (farligt gods) har speciella föreskrifter och regleras i svensk och europeisk lag.

VAPEN

Vapen och ammunition skall alltid bokas i god tid före avresa hos vårt Call Center. 

Vapen och alla dess delar ska transporteras i lastutrymmet oåtkomligt under flygningen.

Du skall informera flygplatspersonalen att du reser med vapen och ev. ammunition vid incheckningen. Resenären skall för flygplatspersonalen bekräfta att vapen är oladdat.

Vapnet skall delas så att slutstycke och/eller underbeslag läggs i separat väska avskilt från vapnets övriga delar. Samtliga delar skall vara packade i lämpligt och väl skyddande emballage som tål flygfrakt.

Om du under din resa transfererar i Nextjets linjenät se nedan ”Resa med transferering”

Vid ankomst kommer vapnet inte att placeras på ankommande bagageband. Vapnet överlämnas istället, efter en identitetskontroll, till den passagerare som checkat in vapnet. Detta kan innebära en viss fördröjning av överlämnandet. Kontakta Nextjets representant vid ankomst så hjälper de dig med överlämningen.

Du som resenär ansvarar för att rätt dokumentation från polis- och/eller annan myndighet kan uppvisas vid ev. kontroll av flygplats-/säkerhetspersonal under resan.

AMMUNITION

Ammunition ska checkas in och transporteras i lastutrymmet oåtkomligt under flygningen.

Du får medföra upp till 5 kg ammunition (inkl. förpackningsvikten) för eget bruk per passagerare. Ammunition skall vara packad i originalförpackningen och vara packade i lämpligt och väl skyddande emballage som tål flygfrakt. Ammunition får ej sampackas till större viktenheter än 5 kg.

Ammunition skall packas separat från det baggage där vapen / vapendelar transporteras.

Endast ammunition som ingår i farligt gods gruppering UN0012 och UN0014 är godkänd att ta med som passagerare. Om du är osäker på vilket UN-nummer din ammunition tillhör ta kontakt med din återförsäljare.

RESA MED TRANSFERERING

Om du under din resa transfererar i Nextjets linjenät och tiden mellan planerad ankomst och avgång, på transferflygplatsen, överstiger 2 timmar skall vapen hämtas ut och checkas in på nytt på transferflygplatsen. Notera att ovan ej gäller om du transfererar på Arlanda. D.v.s reser du via Arlanda och transfererar skall ditt incheckade vapen inte hämtas ut, utan hämtas istället ut på slutdestinationen.

Notera att ovan ej gäller om du transfererar inrikes-inrikes på Arlanda. D.v.s reser du via Arlanda och transfererar från ett inrikes flyg till ett annat inrikesflyg behöver inte ditt vapen hämtas ut. Ska du dock transferera över den Svenska gränsen (kommer in med urikes flyg eller åker vidare med utrikesflyg) måste du göra en skjutvapensdeklaration i tullen.

OBSERVERA

Leksaksvapen eller vapenattrapper oavsett material, liksom katapulter, bestick, rakblad (både med öppna blad och rakhyvlar), verktyg som skulle kunna användas som vapen, dartpilar, saxar, injektionssprutor (om de inte krävs av verkliga medicinska orsaker), stora bollträn och klubbor för sport, biljardköer och andra vassa objekt och vapen tillåts inte i flygplanets kabin. Strumpstickor accepteras i handbagaget.

Djur

Läs mer om Resa med djur.

OBS! På grund av begränsningar i lastutrymmet under perioden 01 december - 30 april kan vi inte tillhandahålla plats för djur i lastrum till och från destinationerna Hemavan, Vilhelmina, Arvidsjaur, Kramfors, Gällivare, Örnsköldsvik och Lycksele.

GOLFBAG

Om vikten överstiger 15 kg tillkommer en avgift om 30 SEK per överviktskilo och enkel resväg.

BARNVAGN

Måste checkas in, men räknas inte som bagage och checkas därför in kostnadsfritt.

CYKLAR

Cyklar ska vara noga inpackade i plast eller wellpapp med styret roterat så handtagen följer ramen samt pedalerna borttagna (för att förenkla lastning). Däcken kan punktera/exploderar pga tryckskillnader och ska därför tömmas på luft.

CAMPINGUTRUSTNING

Får medföras endast efter godkännande av operatören. För godkännande skall utrustningen vara fri från bränsle och vara väl rengjord så att all möjlig fara för antändning eliminerats. Vätskebehållaren skall ha låtits torka minst 1 timme efter dränering, samt isärplockad ytterligare 6 timmar så att all tänkbar vätska evaporerats. Innan transport skall locket sättas på och utrustningen lindas in i absorberande material (t ex pappersdukar) för att placeras i väska gjord av polyethylene-material. Väskan skall vara förseglad med elastiskt band för extra säkerhet. Kontakta Nextjets Call Center för att boka campingutrustning.


\ \