Örnsköldsvik

Staden är en riktig pärla i kustbandet som har fått namnet Höga Kusten. Staden har fått sitt namn efter landshövdingen Per Abraham Örnsköld och är en av få städer i Sverige som har fått namn efter en person som inte är kunglig.

Örnsköldsviks historia tar sin början redan under bronsåldern. Man har hittat mellan 7000-8000 gravrösen från den tiden. Fynd har visat att för 2000 år sedan anlades en gård i Gene, en nuvarande förort. Gården är Sveriges nordligaste kända, och har rekonstruerats. Under 1700- och 1800-talet började bygden blomstra tack vare att kuststäder blev allt viktigare under sågverksepoken.

HÖGA KUSTEN

Höga Kusten är den högsta och brantaste kusten längs hela Östersjön. Här möts hav och berg. Högst är Högsvedjeberget i Skuleskogen med 349,9 meter över havet och djupast är Ulvödjupet med sina 293 meter. Ulvön, Trysunda och Grisslan är några kända och kära öar och vid Skags udde med fantastiska klippor för solbad och picknick finns fyren som markerar inloppet till Örnsköldsvik. Längst in i Örnsköldsviksfjärden ligger mysiga Inre hamnen med gästhamn, restauranger, glasskiosk och Sommarvågen, sommarunderhållningen för hela familjen under torsdagskvällarna i juli.

ÖRNSKÖLDSVIK

Stadens butiker ligger till stor del längs Storgatan, som är avstängd för biltrafik mellan Centralesplanaden och Stora Torget. Sedan Oskargallerian öppnades i centrum september 2005 har staden fått två gallerior till.

Den nybyggda Fjällräven Center, hemmaarena för Modo Hockey, är en ny ishockey- och evenemangsarena som ligger i hamnområdet nära stadskärnan. Namn som Peter Forsberg, Markus Näslund, Daniel Sedin och Henrik Sedin är fostrade i Örnsköldsvik.

Bilder från ornskoldsvik.se

Flyg till Örnsköldsvik med NextJet från Stockholm.och Gällivare


\ \