Kramfors | Höga Kusten

Världsarvet Höga Kusten ligger i Kramfors Kommuns och lockar varje år hundratusentals besökare från hela världen med sin storslagna natur och vilda kustlandskap.

KRAMFORS

Kommunens största centralort är Kramfors stad som fick stadsprivilegier 1947. Inom Kramfors Kommun, som fick sin nuvarande geografiska gräns 1974, finns också 16 mindre orter.

Näringslivet i Kramfors präglas av den blomstrande sågverksepoken som pågick under senare delen av 1800-talet fram till 1930-talet. Under senare decennier har en breddning skett inom bland annat mekanisk industri och tjänstesektorn. Höga Kustens utnämnande till världsarv år 2000 har inneburit att turismnäringen växer för varje år. Här parkerar du gratis och här finns upplevelser och skönhet utöver det vanliga.

SOLLEFTEÅ

Sollefteå är en kraftfull grannkommun, som ligger mitt i Sverige i hjärtat av Ådalen. De vackra älvdalarna med Fjälllsjöälven, Faxälven och Ångermanälven kantas av dramatiska nipor. De tre älvarna förenas i ett majestätiskt vattendrag som mynnar ut i havet. Ångermanälven är, räknat från centralorten Sollefteå, Sveriges längsta farbara älvsträcka.

Området har fascinerat människor genom årtusenden och de äldsta tecknen från våra förfäder hittar vi på klippor och berghällar. Ett av Europas största hällristningsområden finns i Näsåker vid Nämforsen som har varit en betydelsefull träffpunkt för människor i över 4 000 år.

I kommunen bor drygt 20 000 invånare, varav 9 000 i Sollefteå tätort. Näringslivet präglas av kraftindustri och skogsnäring som båda har starka traditioner i kommunen. Sollefteå är landets näst största producent av vattenkraft och i kommunen pågår ett aktivt arbete inom området miljövänlig bioenergi.

Näringslivet består främst av små företag, men större privata aktörer finns också representerade. Handeln är livskraftig och Sollefteå erbjuder en spännande mix av familjeägda butiker, mysiga caféer och kedjor med starka varumärken.

I Höga Kusten finns det gott om plats för både människor och företag!

Flyg till Kramfors & Höga kusten med NextJet från Stockholm.


\ \