Helsingfors

Helsingfors är inte bara en systerstad i ett broderland. Det är också på flera sätt ”porten mot öster” för Norden. En port som inte bara är genomfartsled utan i sig själv väl värd ett besök. Eller flera.

Helsingfors är med c:a 600,000 invånare ungefär lika stor som Göteborg. Det är Finlands kommersiella, kulturella och politiska centrum sedan lång tid. Därför är turistutbudet av det mesta både brett och djupt. Från spännande arkitektur, shopping och strövområden till kulturella aktiviteter och sportevenemang.

Flyg till Helsingfors med NextJet från Arlanda och Björneborg

Finsk design är en uppenbar anledning att intressera sig lite extra för Helsingfors. Formspråket är inte bara gångbart inom arkitektur och möbeldesign. Även mer lättransporterade och överkomliga produkter har fått del av de världskända designtankarna. Kända varumärken att hålla utkik efter är t.ex. Arabia och Marimekko.

I Helsingfors city promenerar du gärna runt och känner på atmosfären. På många platser finns saluhallar och torg, som särskilt sommartid är mycket populära. Runt Sandvikens boulevard finns massvis med intressanta butiker, gallerior och museer. Området kallas därför Design District och är även ett trevligt promenadstråk med intressanta byggnader och ställen att äta och fika på.

När vädret är lite sämre kan du till exempel besöka Galleria Esplanad eller köpcentret Forum, Helsingfors äldsta köpcentrum, som invigdes redan till sommar-OS 1952. Sokos och Stockman är några andra exempel, liksom Itis som är ett av Nordens största köpcentrum.

Helsingfors flygplats, Vandaa erbjuder också ett stort antal vidareanslutningar med våra samarbetspartners

Sveaborgs fästning Suomenlinna är ett av de populäraste besöksmålen i Helsingfors. Fästningen finns upptagen på UNESCO’s världsarvslista. En annan storslagen byggnad är Tempelplatsens kyrka, som är insprängd i berget och där den säregna arkitekturen låtit urberget själv vara byggnadens väggar.

Men Helsingfors är en perfekt stad att vandra runt i med många fina byggnader att titta på. Uspenski- och Helsinki-katedralerna liksom Riksdagshuset är pampiga. Gillar man modernare arkitektur finns Kamppi, tysthetens kapell och muséet för nutidskonst Kiasma.

Men redan 1938 invigdes Olympiastadion i funktionalistisk stil. En välkänd silhuett med ett formspråk som än idag känns modern. Idag används arenan både för internationella sportevent och konserter.

Den färgstarka matkulturen och diverse matrelaterade event gör Helsingfors till en fascinerande kulinarisk destination. Oavsett om du är intresserad av fina middagar eller street food kan du hitta något som faller dig i smaken.

Utbudet är stort och varierat. Under den populära matkarnevalen Restaurant Day, som anordnas fyra gånger per år, kan vem som helst slå upp en dagsländerestaurang efter helt egna idéer. HelsinkiMenu-restaurangerna bjuder på smakupplevelser som bygger på utsökta finska råvaror. Restaurangerna har olika menyer som varierar enligt årstiderna och som värnar om finska mattraditioner på ett modernt sätt.

Nattlivet är hektiskt, från barer och pubar till Casino Helsinki, där du kan njuta av internationell stämning och hasardspel. Klubblivet är starkt och växande, med allt från traditionella nattklubbar till moderna ställen med elektronisk musik, DJ’s och dansare.


\ \