Arvidsjaur

Arvidsjaur är beläget ca 90 mil norr om Stockholm. Den samiska traditionen återfinns redan i namnet 'Arvidsjaur' som på samiska heter 'Arffuidz Jerffui' och betyder 'Den givmilda sjön'.

Bilden ovan kommer från Arvidsjaurs Kommun och visar på ortens fantastiska landskap och naturliv. De över 4000 sjöarna i området bäddar för en exceptionell tillvaro för älgar, renar, björnar, vargar, bävrar, sorkar och andra fjälldjur som överlever fjällklimatet.

Det bor ca 5100 personer i Arvidsjaur och sammanlagt 2400 personer i de närliggande byarna. År 2006 firade kommunen 400 årsjubileum men utgrävningar visar att bebyggelse förekommit ända sedan 1400-talet.

Arvidsjaur har ett gynnsamt företagarklimat och är mest känt för de biltestföretag som bedriver sin verksamhet här. I dag är cirka 400 företag verksamma i kommunen. Ett nära samarbete med övriga aktörer i näringslivs- och företagsfrågor medför ett smidigt sätt att arbeta där beslutsvägarna är korta. I dag byggs bostäder i Arvidsjaur och flygplatsens landningsbana har byggts om för att klara av biltestbranschens expansion.

Flyg till Arvidsjaur med NextJet från Stockholm och Lycksele.


\ \