Specialbagage

Föremål som golfbagar, cyklar, surfingbrädor, hanggliders och skidor ska inte checkas in som vanligt bagage. För transport av sådana föremål tas en extra avgift ut per artikel och enkel resväg. När det gäller Nextjets ekonomiska ansvar räknas dessa föremål som bagage i händelse av skada eller förlust. Observera att dessa föremål ska packas separat. Max en artikel per kolli. Plats för specialbagage kan aldrig garanteras.

PRISER

Barnvagn 0 SEK
Hund/katt (i kabinen) 150 SEK
Hund/katt (i lastutrymme) 350 SEK
Pulka 400 SEK
Skidor/snowboard-utrustning (max 15 kg) 350 SEK
Golfbag (max 15 kg) 350 SEK
Cykel 350 SEK
Manuell rullstol 0 SEK
Vapen 225 SEK
Dykutrustning 300 SEK
Fiskespö eller tub för detsamma 0 SEK
Vattenskidor 150 SEK
Surfingbräda Kan ej medtagas
Hangglider 400 SEK
Musikinstrument (för cello eller andra skrymmande intrument vänligen kontakta vårt callenter på 0771 90 00 90) 0 SEK
Longboard 150 SEK
Wakeboard 275 SEK
Avgift deklarering av högre bagagevärde 1000 SEK

 

 

SKID/SNOWBOARD-UTRUSTNING

Ska packas separat och det är endast tillåtet att packa en utrustning per kolli, max 15kg. En utrustning innehåller ett par skidor, ett par stavar alternativt en snowboard. En pjäxbag kan inkluderas i skidpaketet. Skidutrustning måste förbokas* hos Call Center på 0771-90 00 90.

Priset för skidutrustning är 350:-/enkelresa. Betalning sker vid avreseflygplatsen.

 

*Notera att antalet skidbagage som kan medtagas, på en och samma flight, är begränsad varför det inte finns någon garanti för att vi kan komplettera din biljettbokning med en bokning av skid/snowboardutrustning.

VAPEN

Vapen och ammunition har speciella föreskrifter. Vapnet ska delas i två delar med slutstycket för sig. Dessa ska packas i separata väskor. Ammunition ska vara väl paketerad i originalförpackning och får max väga 5 kg. Vapen och ammunition skall alltid bokas i god tid före avresa hos vårt Call Center. Informera även flygplatspersonalen att du reser med vapen eller ammunition.

 

Om du under din resa transfererar i Nextjets linjenät och tiden mellan ankomst och avgång, på transferflygplatsen, överstiger 3 timmar skall vapen hämtas ut och checkas in på nytt på transferflygplstsen. 

 

Enligt lag är det förbjudet att medföra skjutvapen i passagerarutrymmet.

Vid transport av vapen skall följande uppfyllas/genomföras:

 • Vapenlicens ska alltid uppvisas.
 • Vapenlicensen ska vara utfärdad av Polismyndigheten med giltig stämpel alternativt giltigt vapenpass.
 • På vapnet skall det finnas fabrikat samt serienummer.
 • Innehavaren ska kunna påvisa att fabrikat/serienummer överensstämmer med vapenlicensen.
 • Vapnet ska vara oladdat.
 • Incheckat vapen packas i hårt fodral som tål frakt.
 • Max 5 kg ammunitionen får checkas in. Ammunitionen ska vara säkert paketerad och åtskild från vapnet i separat väska.
 • Du har skyldighet att meddela Nextjets incheckningspersonal att du checkar in ett oladdat vapen så att flygkapten får denna information samt uppvisa din vapenlicens.
 • Den som reser skall uppvisa licens till sitt egna vapen. Du kan inte ta med dig någon annans vapen på din resa (gäller även familjemedlemmar).
 • Vid ankomst kommer vapnet inte att placeras på ankommande bagageband. Vapnet överlämnas istället, efter en identitetskontroll, till den passagerare som checkat in vapnet. Detta kan innebära en viss fördröjning av överlämnandet. Kontakta Nextjets representant vid ankomst så hjälper de dig med överlämningen.

Om du reser med lånevapen ska även följande uppfyllas/genomföras:

 • Låntagarens vapenlicens skall motsvara vapentypen på lånevapnet.
 • Kopia på långivarens vapenlicens skall uppvisas
 • Upprättat låneintyg (se Polisens hemsida) mellan låntagare och långivare skall uppvisas

Mer information finns på Polisens hemsida <www.polisen.se>

AMMUNITION

 • Du får medföra upp till 5 kg ammunition (inkl. förpackningsvikten).
 • Endast ammunition som ingår i farligt gods gruppering UN0012 och UN0014 är godkänd att ta med som passagerare.
 • Om du är osäker på vilket UN-nummer din ammunition tillhör ta kontakt med din återförsäljare.
 • Den skall ligga i det incheckade bagaget och transporteras i lastrum.
 • Ammunition skall vara väl paketerad i orginalförpackning.
 • Hagelpatroner skall vara fixerade så att de ej ligger löst i kartongen.
 • Vi accepterar inte att ni sampackar er ammunition med andra passagerare så att större mängd än 5 kg packas i en väska.

OBS: Leksaksvapen eller vapenattrapper oavsett material, liksom katapulter, bestick, rakblad (både med öppna blad och rakhyvlar), verktyg som skulle kunna användas som vapen, dartpilar, saxar, injektionssprutor (om de inte krävs av verkliga medicinska orsaker), stora bollträn och klubbor för sport, biljardköer och andra vassa objekt och vapen tillåts inte i flygplanets kabin. Strumpstickor accepteras i handbagaget.

 

RESA MED TRANSFERERING

Om du under din resa transfererar i Nextjets linjenät och tiden mellan planerad ankomst och avgång, på transferflygplatsen, överstiger 2 timmar skall vapen hämtas ut och checkas in på nytt på transferflygplatsen. Notera att  ovan ej gäller om du transfererar på Arlanda. D.v.s reser du via Arlanda och transfererar skall ditt incheckade vapen inte hämtas ut, utan hämtas istället ut på slutdestinationen.

Notera att  ovan ej gäller om du transfererar inrikes-inrikes på Arlanda. D.v.s reser du via Arlanda och transfererar från ett inrikes flyg till ett annat inrikesflyg behöver inte ditt vapen hämtas ut. Ska du dock transferera över den Svenska gränsen (kommer in med urikes flyg eller åker vidare med utrikesflyg) måste du göra en skjutvapensdeklaration i tullen.

Djur

Läs mer om Resa med djur.

OBS! På grund av begränsningar i lastutrymmet under perioden 01 december - 30 april kan vi inte tillhandahålla plats för djur i lastrum till och från destinationerna Hemavan, Vilhelmina, Arvidsjaur, Kramfors, Gällivare, Örnsköldsvik och Lycksele.

GOLFBAG

Om vikten överstiger 15 kg tillkommer en avgift om 30 SEK per överviktskilo och enkel resväg.

BARNVAGN

Måste checkas in, men räknas inte som bagage och checkas därför in kostnadsfritt.

CYKLAR

Cyklar ska vara noga inpackade i plast eller wellpapp med styret roterat så handtagen följer ramen samt pedalerna borttagna (för att förenkla lastning). Däcken kan punktera/exploderar pga tryckskillnader och ska därför tömmas på luft.

CAMPINGUTRUSTNING

Får medföras endast efter godkännande av operatören. För godkännande skall utrustningen vara fri från bränsle och vara väl rengjord så att all möjlig fara för antändning eliminerats. Vätskebehållaren skall ha låtits torka minst 1 timme efter dränering, samt isärplockad ytterligare 6 timmar så att all tänkbar vätska evaporerats. Innan transport skall locket sättas på och utrustningen lindas in i absorberande material (t ex pappersdukar) för att placeras i väska gjord av polyethylene-material. Väskan skall vara förseglad med elastiskt band för extra säkerhet. Kontakta Nextjets Call Center för att boka campingutrustning.